Kjøp
billetter

​INGEN WORLD CUP UTEN FRIVILLIGE

For at et så stort arrangement som RAW AIR og World Cup skal gå rundt, er det ekstremt viktig med hjelp fra frivillige. Dette er frivillige i alle aldre, som kommer fra flere steder i Norge. Størst representert er gjengen fra Knyken i Orkdal.


Skrevet av: Victoria Innerdal. Publisert 15. mars, 2017


Magne Fossbakk (bildet under) er leder for Knyken-gjengen og er den som står ansvarlig for mye av det arbeidet og timene som legges ned før, under og etter arrangementet. Magne Fossbakk, sammen med de frivillige er grunnmuren for at det i det hele tatt skal kunne arrangeres World Cup i Granåsen, og at vi som tilskuere skal få en uforglemmelig opplevelse. Under et intervju med Magne Fossbakk får vi et innblikk i Knyken-gjengens historie, fra begynnelse og frem til hvor de står i dag.

- Vi har et anlegg i Orkdalen som heter Knyken, og vi startet i 2010 med en ganske storstilt utbygging av Knyken skisenter. Den utbygginga prismessig lå på over 100 millioner kroner. Med den prisen hadde vi behov for assistanse, og Granåsen har veldig mye kompetente folk i forhold til både produksjon av snø og anlegg osv. Derfor var det naturlig for oss å kontakte de, videre har vi fått til et veldig konstruktivt og godt samarbeid med både Trondheim Bydrift, Granåsen og Sør-Trøndelags Idrettskrets og skikrets. Daglig leder i Sør-Trøndelag Skikrets, Erik Andresen, hjalp oss veldig mye med oppbyggingen av anlegget.

For at et så stort arrangement skal finansieres og arrangeres er frivillige en vesentlig faktor.

- I Trondheim tror jeg de sleit litt med at folk måtte ta seg fri fra jobb noe som ikke er så lett, og det var et behov for frivillige som oss. Da vi for tre år siden ble spurt om vi kunne og ville være frivillige hjelpere under World Cup i Granåsen var svaret JA. Vi ble dermed med som vakter, løypevakter i hoppanlegget osv.

- Årsaken til slik interesse fra vår side er at vi er pensjonister som disponerer dagene ganske fritt. Det andre året vi var med hadde de behov for kjøkkenhjelp, noe som vi selvfølgelig sa ja til. Så nå bemanner vi tre plasser med mat på anlegget. Vi er 20-30 personer frivillige fra Knyken som stortrives med arbeidet. Til slutt vil jeg si at vi har et kjempegodt forhold til arrangørene av World Cup.

Knyken-gjengen

På alle slike arrangement er det nødt til å være mange frivillige for å få det til å gå rundt. Mange av disse har vært med å hjulpet til flere år. Øverst i Granåsen, rett ved den nye barnehagen, er det satt opp et stort telt hvor det serveres vafler, baguetter, frukt og varm mat. Det er rundt 10 spretne og søte damer fra Knyken som står bak matserveringen her. Kjellaug Sande Larsen og Lillian Hansen er to av disse.

- Vi var her i fjor også, men vi jobber til vanlig i Orkdalen Idrettslag oppi Knyken. Det er vi som er her og har ansvaret for å få servert maten til de frivillige. Vi er omtrent 50 frivillige fra Knyken.

Ivrige og engasjerte

Disse damene er ivrige sjeler som synes det er ekstremt gøy å holde på. Motivasjon har de nok av og dette er noe de trives veldig med å gjøre . De jobber hardt og det er viktig for dem at jobben blir gjort ordentlig.

- Vi er vant til slikt arbeid i Knyken, der har vi jo dugnad hele tiden og vi trives veldig med det. Det er jo vi som får arrangementet til å gå og det hadde ikke gått uten oss. Hadde ikke folk fra oss kommet hadde det vært dårlig med maten her, og det vet vi at det var tidligere.

Godt samhold

Det er klart at når man jobber tett sammen over lengre perioder blir man godt kjent. Disse damene forklarer hvilket godt samhold de har utviklet. De sier det beste med å jobbe som frivillig er det sosiale miljøet. - Det er positivt og vi har et fint miljø, vi trives godt sammen. Det er veldig sosialt. Flere av damene har blir godt kjent gjennom akkurat dette.

- Vi blir jo bedre kjent, og vi blir alltid kjent med nye mennesker gjennom arrangementene. Engasjementet og samholdet som damene beskriver er inspirerende og gøy. Damene oppfordrer i tillegg til at flere skal være med å bidra som frivillig.

- Det er voldsomt positivt når du blir pensjonist å få være med på frivillig arbeid.

Hardt arbeid

Det er mye arbeid som skal legges ned i forkant, under og etter et slikt arrangement. Mye av denne jobben blir gjort av frivillige.

- Noen av oss var inn på mandag med utstyr, for alt av utstyr vi har her er det vi som har med oss, det har de ikke til oss, her er det ingenting. Vi som har ansvaret for maten skal jobbe både i dag og i morgen, men det er mange av oss med andre oppgaver.

Rigging

Oppgaver som rigging er det blant annet Per, Magne og Odd Arne som har ansvaret for. Disse har jobbet som frivillige i snart 20 år, og de trives fortsatt med det.

- Det er stemningen og det sosiale som får oss til å komme tilbake hvert år. Vi mener at arrangementet ikke kunne gått uten oss frivillige. Det er en hektisk jobb. Det var mye trykk på lørdag, søndag og mandag da det var mye opprigging. Jobben vår er rett og slett å gjøre det som trengs. Og det er en del.

Vi bøyer oss i støvet for disse engasjerte menneskene som jobber hardt for at andre skal få en god opplevelse!


​En stor takk!

Årets FIS World Cup i Granåsen ble en suksess på alle områder. Og en stor del av æren for det skal alle de frivillige ha.​Informasjon til frivillige

Nærmere 700 frivillige er i aksjon for å få avviklet FIS World Cup i hopp og kombinert tirsdag 9. og onsdag 10. februar. Her er litt generell informasjon til dere som skal få dette til å bli et perfekt arrangement.Takk til alle frivillige

Sommeren nærmer seg og vi ser tilbake på arrangementet for å evaluere. En ting er helt sikkert: Vi har fantastiske frivillige med oss! Takk til dere alle!Kick off for frivillige

Mens Rune Velta hoppet seg inn til nok en VM-medalje i storbakken i Falun, var det kick-off blant funksjonærene foran v-cupen i Granåsen.