Kjøp
billetter

​Bydrift er ”navet” i Granåsen

Det vrimler av flittige og ivrige hender disse dagene i Granåsen i forberedelsene til FIS WORLD CUP og RAW AIR. Og selve ”navet i det store hjulet” er Trondheim Bydrift.


Skrevet av: Einar Kristengård. Publisert 12. mars, 2018


Det er ikke vanskelig å få frem positive beskrivelser av driftsleder Vidar Finnland, arbeidsleder Roar Klette og deres mannskaper som jobber med å legge forholdene til rette i VM-anleggene i Granåsen.

- Det aller viktigste med folkene i Bydrift er at de er dyktige til å samarbeide. Samarbeide med alle de forskjellige brukerne av anlegget i Granåsen. De er positive, og gjør alt de kan for å løse de oppgavene de blir spurt om å bistå med. De gjør en kjempejobb for alt og alle, sier Roald Olsen. Han vet det kanskje aller best av alle brukerne av bakker og løyper i egenskap av å være assisterende rennleder i hopp i RAW AIR og World Cup. I tillegg er han sentral i det meste av aktiviteter som Byåsen IL har i anlegget.

Opp til 30 mann

For de som ferdes i Granåsen, nær sagt til alle døgnets tider, kan de ikke ha unngått å se kommunens folk i Trondheim Bydrift i aksjon. Antallet personer tilknyttet anlegget varierer med årstidene, men vinterstid er det stort sett ni mann pluss driftsleder Vidar Finnland.

- I perioder kan det være opp til 30 mann i arbeid her. Spesielt foran store arrangement som World Cup og RAW AIR. Da bidrar andre seksjoner i Bydrift gladelig med folk, sier Finnland som vanligvis har gående tre skift i turnus som tar seg av løypekjøring, preparering av hoppbakker, kjøring av heis med mer.

- I vinter har den største jobben paradoksalt nok være å fjerne snø i anlegget. Mye av dette arbeidet må skje med handmakt, og det verste som kan skje nå bare dager før publikum skal strømme inn i anlegget, er at vi får et nytt kraftig snøfall, sier driftslederen.

Anlegg for alle

Trondheim kommune er anleggseier i Granåsen og gjennom Bydrift sørger de for at alle brukerne skal få best mulig forhold til å utøve fysisk aktivitet under.

- Vi forsøker å legge vekt på at vi ikke bare skal betjene toppidretten, men også den jevne bruker. Mosjonisten, og de mange barn og unge som kanskje en gang i fremtiden blir våre toppidrettsutøvere, sier Roar Klette. Han har lang fartstid i anlegget og utallige timer bak seg i prepareringsmaskinene som sørger for fine skiforhold både i Granåsen og resten av bymarka.

Mye arbeid

Og med bare få dager igjen til vinterens store skifest i VM-anleggene må du ikke tro at det bare er de siste dagene at forberedelsene har pågått med å sette anlegget i stand til vi får besøk av verdens beste kombinertløpere og hoppere. Nei, den jobben har pågått lenge.

- Det er nesten et kontinuerlig arbeid året rundt. Det er mye vedlikehold som kreves og det er ikke til å legge skjul på at Granåsen er et gammelt anlegg som skriker etter fornying og ombygging. Nå må vi løse mange viktige oppgaver på provisoriske måter og det blir ofte nåde arbeidskrevende og kostbart. Et nytt ski-VM blir viktig for å få oppgradert anlegget. Ikke bare for toppidretten, men først og fremst for å legge forholdene til rette for hverdagsbruken av anlegget. Noe skjer her nesten hver helg. Og vi er stolte av å ha en hverdagsanlegg vi også kan sette i stand for å låne ut til toppidretten, sier driftsleder Vidar Finnland som nå siste helgen før World Cup og RAW AIR har hatt barnearrangementene Høgåsrennet i hopp/kombinert og Strindheimrennet i langrenn i anlegget.

- Da er det viktig at vi har et godt samarbeid med arrangørene og får gjort arbeid med tilrettelegging som kommer alle til nytte den kommende uken. Og jeg er sikker på at det blir en skifest de neste dagene som Trondheim og Trøndelag kan være stolte av å vise fram, sier Vidar Finnland.

Prepareringsmaskinene i Granåsen er viktige når driftsleder Vidar Finnland og arbeidsleder Roar Klette skal gjøre VM-anlegget i Granåsen klar til bruk.
Ny suveren triumf til Kamil Stoch
​Helt RÅTT i Granåsen

RAW AIR i Granåsen ble en hopprenn så rått som alle hadde håpet. 15 000 tilskuere fikk se en Kamil Stoch som er umulig, men bak fulgte både Robert Johanssen og Andreas Stjernen opp med drømmehopping.


​Fakta Granåsen:
1 dag igjen

Når kombinertløperne inntar Granåsen i morgen, vil de neppe kjempe om bakkerekorden. Og det aller lengst hoppet i VM-bakken fra 1997 er det to mann som står bak.Glem middagen – spis i Granåsen

Frykter du for at det ikke får tid til å få i deg middagen før RAW AIR i Granåsen torsdag 15. mars? Slapp av. Det blir mat å få kjøpt i anlegget som vil kunne mette de mest kresne.


​Fakta Granåsen:
2 dager igjen

Noriaki Kasai er en legende. Allerede i 1992 deltok han i World Cup for første gang i Granåsen. Da endte han på sjetteplass.


​Fakta Granåsen:
3 dager igjen

Den offisielle bakkerekorden i Granåsen innehas av to mann. Østerrikes Michael Hayboeck og superveteranen Noriaki Kasai.


​Fakta Granåsen:
4 dager igjen

Denne kvartetten vil du få se i aksjon i Granåsen kommende uke. Men bare en av dem har gått helt til topps på hjemmebane tidligere.Kronprinsen på besøk i Granåsen

H.K.H Kronprins Haakon kom på besøk til Granåsen under World Cupen i kombinert i dag. Kronprinsen var først til stede under “Tekno i bakken” før han forflyttet seg videre til langrennet for kombinert.​Godt med god mat i Granåsen

Vurderer du på å droppe turen til Granåsen onsdag og torsdag fordi du ikke rekker middagen? Kom likevel. Det blir mulig å kjøpe seg mye god mat å få fra lokale leverandører.Opplev ny teknologi i Granåsen

Sport er både folkehelse og toppidrett. Men sport er også teknologi på høyt nivå. Det kan du få innblikk i både gjennom en utstilling og et seminar skal under World-Cup-dagene i Granåsen 15. og 16. mars.Full pakke i Granåsen i mars

Det blir norsk hoppuke, det blir World Cup i kombinert og mye tyder på at det også blir en ny omgang med Youth Cup i kombinert for gutter og jenter. Med andre ord full pakke i Granåsen også i mars 2017.Bardal tilbake i ny rolle

Ett år er gått siden han tok sitt siste nedslag. Nå er Anders tilbake igjen på hjemmebane, i en ny rolle som assisterende rennsjef.


​Unik arenaproduksjon i Granåsen -
Speaker med egen studio

I et eget studio på 100 kvadratmeter skal speaker Tor Idar Aune skape stemning i Granåsen ingen har opplevd maken til i noe World Cup-renn tidligere.438 trinn til topps i Granåsen

Litt skjelven i knærne, puls som nærmer seg maks, men foran meg ligger ”hele” Trøndelag. 438 trappetrinn for en utrent. Å stå på toppen av tilløpet i Granåsen gir en mektig følelse.Granåsen rigges og ordnes

Fra tidlig til sent. Det jobbes intenst i Granåsen for å gjøre alt klart til FIS World Cup i hopp og kombinert tirsdag og onsdag.​Begrenset bruk av anlegget

Det er kun få dager igjen til FIS World Cup i hopp og kombinert. Det medfører at det blir begrenset tilgang for trening i og rundt langrennsanlegget i Granåsen.​Ei and – flere ender

Først kom det ei and eller to. Som ble til en flokk ender. Og dermed kunne ikke vannet i tjernet i Granåsen lenger brukes til snøproduksjon.Anlegget

Her finner man litt info om anlegget og etter hvert historiske resultater i world cup-arrangementene i Granåsen.Alt klart i Granåsen

På langrennsstadion ligger en såle på 70 cm kunstsnø, og i hoppbakken er det meste allerede klart for rigging til World Cup 12. mars.