Kjøp
billetter

438 trinn til topps i Granåsen

Litt skjelven i knærne, puls som nærmer seg maks, men foran meg ligger ”hele” Trøndelag. 438 trappetrinn for en utrent. Å stå på toppen av tilløpet i Granåsen gir en mektig følelse.


Skrevet av: Einar Kristengård. Publisert 07. feb., 2016


Roar Olsen er med som kyndig omviser ble det en rundtur fra bunn til topp. 438 trappetrinn er et høyst uoffisielt tall. Fra bunnen av bakken der trappa starter ved heisen. Oppover, oppover, oppover. Forbi dommertårn og trenertribune. Opp til tåret med ei trapp som gir åndenød før første trinn. Derfor får du ha meg unnskylt om vi gikk surr i tellinga. Mange trinn var det i alle fall, og iPhone min registrerte 30 (!?) etasjer.

Men å stå øverst, øverst – helt på toppen – av hoppbakken i Granåsen gjør meg overveldet. Fyller meg med en blanding av frykt og lyst. Lyst til å sette meg på huk, gli nedover mot hoppkanten, fly ut som en fugl for så å lande fjellstøtt nederst nede i overgangen. Men frykten er sterkere enn lysten. Derfor tviholder jeg i rekkverket og nyter heller utsikten.

For fra toppen ser jeg langt. Langt oppover mot Gauldalen, mot Gråkallen, Fosenalpene, Frosta, innover mot Stjørdal og langt der mot øst ligger Sverige.

Noen sier at landskapet i Trøndelag er flatt og kjedelig. De burde tatt seg en tur til topps i Granåsen.

Derfor håper jeg at også Peter Prevc, Noriaki Kasai, Kenneth Gangnes, Eric Frenzel og resten av verdenseliten i hopp og kombinert tar seg tid til å se seg rundt. Se utover Trøndelag og nyte utsikten før de kaster seg ut i bakken i kamp om verdenscuppoengene.

Dette er storbakken i Granåsen:

Nasjonsområdet. Ligger ved hoppet. Hit kommer hopperne først. 23 brakker. Smøreboder og varmebrakker fordelt på nasjoner. Café Ljøken er Varmestue tett på hoppet. Her kan utøvere og trenere oppholde seg og får enkel servering før, under og etter rennet.
Fra nasjonsområdet og opp trappa til toppen av tilløpet er det 189 trinn.
270 moh. Noen har funnet ut at på toppen av Granåsen er du 270 meter over havet. Ned til bunn av bakken er det 90 høydemeter.
Varmebua på toppen. Hit begir hopperne seg ca ti minutter før de skal hoppe. Her er det TV og enkel servering. Her er det trangt, men i år er bua utvidet til dobbelt areal.
Tilløpet. 106 meter er det fra hoppkanten og til toppen av tilløpet. Fra startbommen og ned til hoppkanten tar det ca 4 sekunder. Hastigheten på hoppet er ca 90-92 km/t. I tilløpet er det kunstfrosset porselensspor som gir optimale forhold under skiftende værforhold. Stabil kjøring gir optimale muligheter for sats under innflytelse av de fysiske lover hopperen utsettes for. Hoppkanten. Ligger på 240 moh. Satsbevegelsen starter 6-7 meter før hoppkanten. 1/1000 sekund feil kan gi store utsalg på hoppet.
Vindmålere/vimpler er plassert på angitte steder i bakken. Målere på toppen av jernstenger i regi av Swiss Timing, vimpler for å gi en visuell virkning.
”Tepes-bua” Du har sett den på TV. Juryerommet der konkurransen styres fra. Her har ass. renndirektør Miran Tepes full kontroll på vindforholdene i bakken. Her befinner også rennleder Hroar Stjernen seg.
Dommerbåsen. Fem ”glugger” i dommertårnet. Ca en kvadratmeter stor. Her skal dommerne uten å kommunisere med hverandre gi sin karakter av hoppets kvalitet.
Bakkerekord. Anders Bardal hoppet 146 m i NM-renn i 2012, men offisiell internasjonal bakkerekord satte Michael Hayböck da han hoppet 143 m i 2. omgang i 2015.
Heisen. Fra bunnen av bakken slipper hopperne å gå trappene til topps. Heisen er 196 m lang, har 15 stoler og kan frakte 203 personer pr. time. Det er også en enkel heis til i tårnet storbakken.
Tretribune på vestsiden ble bygget før VM 1997, naturtribune på østsiden i skåla. Begge er ståtribuner med en total plass for 20 000 tilskuere. Til kommende ski-VM skal det bygges nytt tribuneanlegg, kommentatorbokser og arenabygg.
Ny suveren triumf til Kamil Stoch
​Helt RÅTT i Granåsen

RAW AIR i Granåsen ble en hopprenn så rått som alle hadde håpet. 15 000 tilskuere fikk se en Kamil Stoch som er umulig, men bak fulgte både Robert Johanssen og Andreas Stjernen opp med drømmehopping.​Bydrift er ”navet” i Granåsen

Det vrimler av flittige og ivrige hender disse dagene i Granåsen i forberedelsene til FIS WORLD CUP og RAW AIR. Og selve ”navet i det store hjulet” er Trondheim Bydrift.


​Fakta Granåsen:
1 dag igjen

Når kombinertløperne inntar Granåsen i morgen, vil de neppe kjempe om bakkerekorden. Og det aller lengst hoppet i VM-bakken fra 1997 er det to mann som står bak.Glem middagen – spis i Granåsen

Frykter du for at det ikke får tid til å få i deg middagen før RAW AIR i Granåsen torsdag 15. mars? Slapp av. Det blir mat å få kjøpt i anlegget som vil kunne mette de mest kresne.


​Fakta Granåsen:
2 dager igjen

Noriaki Kasai er en legende. Allerede i 1992 deltok han i World Cup for første gang i Granåsen. Da endte han på sjetteplass.


​Fakta Granåsen:
3 dager igjen

Den offisielle bakkerekorden i Granåsen innehas av to mann. Østerrikes Michael Hayboeck og superveteranen Noriaki Kasai.


​Fakta Granåsen:
4 dager igjen

Denne kvartetten vil du få se i aksjon i Granåsen kommende uke. Men bare en av dem har gått helt til topps på hjemmebane tidligere.Kronprinsen på besøk i Granåsen

H.K.H Kronprins Haakon kom på besøk til Granåsen under World Cupen i kombinert i dag. Kronprinsen var først til stede under “Tekno i bakken” før han forflyttet seg videre til langrennet for kombinert.​Godt med god mat i Granåsen

Vurderer du på å droppe turen til Granåsen onsdag og torsdag fordi du ikke rekker middagen? Kom likevel. Det blir mulig å kjøpe seg mye god mat å få fra lokale leverandører.Opplev ny teknologi i Granåsen

Sport er både folkehelse og toppidrett. Men sport er også teknologi på høyt nivå. Det kan du få innblikk i både gjennom en utstilling og et seminar skal under World-Cup-dagene i Granåsen 15. og 16. mars.Full pakke i Granåsen i mars

Det blir norsk hoppuke, det blir World Cup i kombinert og mye tyder på at det også blir en ny omgang med Youth Cup i kombinert for gutter og jenter. Med andre ord full pakke i Granåsen også i mars 2017.Bardal tilbake i ny rolle

Ett år er gått siden han tok sitt siste nedslag. Nå er Anders tilbake igjen på hjemmebane, i en ny rolle som assisterende rennsjef.


​Unik arenaproduksjon i Granåsen -
Speaker med egen studio

I et eget studio på 100 kvadratmeter skal speaker Tor Idar Aune skape stemning i Granåsen ingen har opplevd maken til i noe World Cup-renn tidligere.Granåsen rigges og ordnes

Fra tidlig til sent. Det jobbes intenst i Granåsen for å gjøre alt klart til FIS World Cup i hopp og kombinert tirsdag og onsdag.​Begrenset bruk av anlegget

Det er kun få dager igjen til FIS World Cup i hopp og kombinert. Det medfører at det blir begrenset tilgang for trening i og rundt langrennsanlegget i Granåsen.​Ei and – flere ender

Først kom det ei and eller to. Som ble til en flokk ender. Og dermed kunne ikke vannet i tjernet i Granåsen lenger brukes til snøproduksjon.Anlegget

Her finner man litt info om anlegget og etter hvert historiske resultater i world cup-arrangementene i Granåsen.Alt klart i Granåsen

På langrennsstadion ligger en såle på 70 cm kunstsnø, og i hoppbakken er det meste allerede klart for rigging til World Cup 12. mars.